Istoricul înființării parohiei noastre

         Având în vedere extinderea Parohiei Roman, cu hramul „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, cât şi greutăţile în ceea ce priveşte păstorirea credincioşilor din localitatea Roman, Episcopul de Iaşi Petru Gherghel, prin Decretul Episcopal nr. 1155, din 1 iulie 1996, a hotărât înfiinţarea unei noi parohii având hramul „Inima Neprihănită a Mariei”. La data de 1 august 1996 a fost numit prin Decret Episcopal nr. 1156, primul paroh al comunităţii în persoana Pr. Cristian Lucaci, care a fost transferat din funcţia de paroh de Vaslui.

În primăvara anului 1995 s-a pus piatra de temelie a noii biserici. Amplasarea ei este în partea de sud-est a oraşului. Datorită formei complexe (de arcă), executarea lucrărilor şi costurile mult mai mari faţă de o biserică clasică, au făcut ca edificiul să fie înălţat mult mai greu. Timp de mai mulţi ani Sfânta Liturghie s-a celebrat la subsolul bisericii până când biserica a fost înălţată şi acoperită.

În anul 2003 la Sărbătoarea Naşterii Domnului a fost celebrată prima Sfântă Liturghie în biserică, prezidată de Preasfinţitul Aurel Percă Episcop Auxiliar de Iaşi. În anii următori au continuat lucrările interioare: paviment de granit, altar şi trepte de marmură, mână curentă la cele trei trepte care coboară spre altar, cât şi aplicarea gletului pe pereţi. Menţionăm că, la prima Sfântă Liturghie din 2003 toate acestea erau inexistente.

          De asemenea, Biserica este prevăzută cu două gradene supraetajate, care măresc spaţiul de participare la celebrări. După proiectul domnului Maica biserica este prevăzută cu 800 de locuri pe scaune. Edificiul are o lungime de 32 m şi o lăţime de 27 m.

În primii 2 ani de la înfiinţarea parohiei neexistând casă parohială (timp în care pr. Paroh era stabilit în parohia Sf. Tereza), deşi era necesar un vicar care să ajute în pastoraţie, această muncă pastorală a fost făcută şi cu colaborarea părinţilor veribiţi: Pr. Alberto şi Pr. Franco, cărora le mulţumim pentru disponibilitatea lor.

Acum biserica se prezintă în condiţii optime pentru celebrări, chiar dacă mai sunt multe de făcut, iar subsolul bisericii este locul de întâlnire pentru cateheze şi alte activităţi recreative pentru copii, tineri şi adulţi. În principal acestea au loc la sfârşitul săptămânii.

          Programul sfintelor liturghii este fix pe tot parcursul anului astfel: zilnic sunt două liturghii, dimineaţa la ora 7, iar seara la ora 18; duminica sunt trei liturghii: la ora 9 liturghia copiilor, la ora 11 liturghia comunităţii, iar seara la ora 18 liturghia tinerilor. De asemenea, în fiecare primă duminică din luna se face adoraţie euharistică. Există în comunitate de câţiva ani Acţiunea Catolică a tinerilor, iar de anul acesta este şi Acţiunea Catolică a adulţilor. Programul lor variază de la întâlniri de cateheză, activităţi de grup ce cuprind informarea sau luarea unor decizii pe diferite grupe, până la diverse activităţi ce ţin de buna desfaşurare a unor celebrări liturgice. Astfel, catehezele pentru copii sunt programate sâmbătă dimineaţa de la 10-11 clasele 1-4, iar de la 11- 12 cei din clasele 5-8; pentru tineri sâmbătă după amiază la ora 16, iar adulţii duminica de două ori pe lună. În afară de cateheze tinerii vineri seara au posibilitatea de a viziona materiale video (filme şi alte documentare religioase şi laice) sau alte activităţi recreative. Adulţii au o oră de rugăciune lunară în timpul săptămânii, iar în prima duminică din lună când se face adoraţie euharistică participă prin recitarea unor rugăciuni.

Comunitatea numără circa 1000 de familii, dar din cauza fenomenului de migraţiune un număr considerabil de credincioşi ai parohiei se află la muncă în diferite locuri ale lumii, fie familii întregi, fie unul sau mai mulţi membri din familie.

Reclame